2011. június 8., szerda

Pusztaszer: Máté Bence tanyája

Már régóta elhatároztam, hogy ellátogatok Bencéhez, az ismert természetfotóshoz, megnézem, mi módon készíti azokat a fantasztikus fényképeket. Pár héttel ezelőtt megbeszéltünk egy időpontot, igaz én korábban szerettem volna létrehozni a találkozót, de Bence annyira elfoglalt...  Tanyáján épp egy természetfilmet forgattak, úgyhogy már csupán június első hetére kaptam időpontot. Ez az időpont a madárfotózás szempontjából nem a legkedvezőbb, mert a madarak ilyenkor a fészekben a tojásokon ülnek. Előtte a nász, később pedig a fiókák kikelése után azok etetése, repülni tanulása sokkal izgalmasabb, mozgalmasabb, érdekesebb fotótéma.
Nekem ez az időpont jutott...
Sokat hallottam Bence tanyájáról, de látni minden képzeletet felülmúlt. A tanya területéhez tartozó madárlesek száma szinte megszámlálhatatlan, és számuk egyre nő. Bence mindent jól eltervezett. Egy ilyen les olyan, mintha egy komplett fotós műtermet a természetbe telepített volna. Nagy gondossággal választotta ki a lesek helyét figyelembe véve a nap állását, a madarak fészkelőhelyét és mozgását. A leskunyhók jól álcázottak, belül pedig nagyon kényelmesek, tiszták, minden úgy készült, hogy egy fotós számára kényelmes és kézreálló legyen. A fotózáshoz használt nyílást Bence félig áteresztő üveggel zárta le, így a lesben ülők kifelé látnak, az üvegen keresztül lehet fotózni, de a madarak csupán a tükörképüket látják, így a fotós nem zavarja az állatok megszokott életét, azt nyugodtan megfigyelheti, zavartalan körülmények között örökítheti meg.

Kilátás az egyik lesből az itatóra

Ez egy más világ, már nem olyan, mint régen a vadra lesve lessátorban, vagy a vadászlesben -ahova bekéretszkedtem a vadászok közé fotózni -, ahol ilyen tükröződő üveget nem használhattak, mert ezt puskával törés mentesen nem lehet keresztül lőni... de a fény ezen áthatolva eredményesen landolhat a fényképezőgép CMOS érzékelőjén.
Bence mintájára másutt is megpróbáltak hasonló leseket állítani, mert a jó fényképek mindenkit ösztökélnek, és itt a képek készítésénél már nem csak a szaktudás és a technikai háttér számít, hanem kell a szerencse egy jó pillanat elkapására, ezt a szerencsét pedig a jó les elkészítése és használata sokkal nagyobb biztonságban valószínűsíti.

Cinke az itatónál



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése