2011. június 28., kedd

Balaton-felvidék kevésbé ismert kincsei 4.


Kallósd, Szt. Anna körtemplom


Kallósd, Szt. Anna körtemplom (rotunda), amely a 13. században épült román stílusban. A település Magyarország hagyományos nyugati határvidékén, a gyepűkhöz közel terült el, a vidéket a háborúk elkerülték, így a templom eredeti állapotában látható.

Kallósd, Szt. Anna körtemplom a feszülettel



A kő alapzaton téglából épült falak állnak, amelyeket kúposan kialakított harang alakú lemeztető fed le. A keleti oldalon a körtemplomhoz egy alacsonyabb, félkör alakú apszis csatlakozik. A templom külsejét sűrűn elhelyezett függőleges sávok, lizénák tagolják. A délnyugati oldalon a bejárat mellett félköríves ablakokat vágtak a falba.

Kallósd, Szt. Anna körtemplom a temetővel


Az ősi kerek alaprajz, a külső lizénák, a koszorúpárkány, a félkör alakú apszis, a kupola mind a román építészeti korban készült épületről tanúskodnak és a XIII. század közepére utalnak.



A templom jó látható a faluból, de a központba vezető autóút mellet tábla jelzi a körtemplom felé vezető utat, amely egy erdőn vezet keresztül. Az út végén a fák közül kikandikál a templom tornya, amelyet még ma is használatban lévő temető vesz körül.

A temetőben a locsolásra használt flakonokat a faágra akasztják



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése