2011. június 28., kedd

Balaton-felvidék kevésbé ismert kincsei 3.


Ki gondolná, hogy Magyarországon nagyon sok "leg"-gel lehet találkozni? Pár évvel ezelőtt vált ismertté, hogy az addig titokban tartott komáromi erődrendszer, amely öt erődből áll, az Európa legnagyobb föld alatti erődítménye. Nem rég tudtam meg, hogy Hajmáskéren volt Közép-Európa legnagyobb katonai bázisa. Folytatva a Balaton-felvidéken a barangolást, újabb "leg"-eket fedezünk fel.


Révfülöp - innen nyílik a legszebb panoráma a Balatonra


Fülöp-hegyi Milleniumi Kilátó


A Fülöp-hegyi Milleniumi Kilátó a Magyar Àllamalapitás milleniumi évforduloja alkalmábol épült 2001. évben azzal a nemes szándékkal, hogy közkinccsé tegye a Fülöp-hegy pompás és utolérhetetlen panorámáját.

Kilátás a Balatonra. Jobb oldalon a Badacsony és a többi vulkáni kúp látható.

A kilátón elhelyezett tábla Cholnoki Jenö neves földrajztudost idézi:


"a révfülöpi Fülöp-hegyröl nyilik a világ legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága talákozik a széles viztükörrel, hát ilyet alig találunk a világon. Legfeljebb Dél-Amerika egyes vidékein. A Káli-medence, a vulkáni-koszoru és a Balaton harmoniája fenséges képet tár a szemlélö elé."


A Balaton-felvidék vulkanikus eredetű hegyei


Révfülöp ősi révhely, az őskortól lakott település, római történeti emlékek vidéke. A IX. században a Kál nemzettség szállásbirtoka, a XI. században VILLA-FILIP néven ismert halászfalu. A Balaton déli és északi partja közötti távolság itt a legkisebb a tó nyugati felén. A virágzó középkori települést a törökök 1548 körül elpusztították, s Révfülöp ezt követően lakatlan területté vált. A révközlekedés 1752-ben indult újra, s 1779-ben révházról is tudósít a korabeli forrás. Révfülöp 1943-ban vált önálló településsé.

A kilátó csúcsa a lombkoronák fölé magasodik


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése