2011. augusztus 23., kedd

Készülődés Peruba

Itthon már sok mindennek utánanéztünk, mit csomagoljunk, mit vigyünk magunkkal. A készülődés nem volt egyszerű, mert most a nyárból mentünk a télbe, ugyanis ott a déli féltekén most van tél, ráadásul egy olyan országba mentünk, ahol az időjárás a trópusi és a magashegyi éghajlat között folyamatosan változik, így szükség van laza és meleg öltözékre egyaránt, ami növeli a csomag súlyát és méretét. A házakban és szállodákban általában nincs fűtés, pedig a hőmérséklet a magas hegyekben fagypont alá is süllyed, de ezt meleg és nehéz takarókkal pótolják. Így utólag már könnyű okosnak lenni, kellett volna venni/vinni egy fűtőventilátort, ezzel elejét véve annak, hogy a nehéz takaróktól fáradtan ébredjek reggelente. 

A hálózati feszültség: 220V/50Hz és olyan különleges dugaljakat használnak kivétel nélkül mindenütt, hogy az európai és amerikai szabványú csatlakozók egyaránt használhatóak.















Az ország pénzneme a SOL, ami 2011. júliusában kb. 70-73 Ft-ot ért. Természetesen forintot nem váltanak, de a váltók korrektek, vihetünk USD-t és EUR-t egyaránt, egyiket sem preferálják jobban a másiknál. Sajnos a köztes pénzváltás miatt kicsit rosszabb lesz a végső árfolyam, mintha közvetlenül forintért vásárolnánk Solt, de erre nincs lehetőség. Sok helyen viszont lehet bankkártyával fizetni. A helyi pénzváltók között nincs nagy különbség, de a bankokkal és a reptéri váltókkal ellentétben a város központjában találhatók váltják a legkedvezőbb áron a valutát.























Limában a repülőtérről a városba kb. 35-40 SOL fizettségért visz a taxi napszaktól függően.

Peru és Magyarország között nyáron 7 télen 6 óra az időeltolódás (Peru: UTC+5 óra, Magyarország: UTC-1 óra), ugyanis egységes időszámítás van, nincs óraátállítás és külön nyári és téli időszámítás. Ott erre nincs is szükség, ugyanis az egyenlítőhöz közeli országokban a nap reggel 6 óra körül kel és este 18 óra körül nyugszik minden évszakban. Külön jellemző, hogy a nap gyorsan felkel és a naplemente is nagyon gyorsan lezajlik. Fotózás szempontjából ez nagyon rossz, ugyanis kevés idő van a naplementés képekre, és még ennél is kevesebb időnk van az úgynevezett "kék órás képek" elkészítésére, ami nem több pár percnél.

Amit érdemes csomagolni egy 3 hetes útra:

3 db nadrág: farmer, valamilyen vékony és vastag nadrág;
3-3-3 db póló vagy ing: ujjatlan, rövid ujjú és hosszú ujjú;
8-10 db váltás pamut fehérnemű;
1 db meleg pizsama (éjszaka szinte mindenütt hideg van!)
1 db pulóver, 1 db széldzseki,
- napszemüveg (feltétlenül, 4-5000 m magasságban nagyon élesen süt a nap és az UV sugárzás is erős!);
- kényelmes lábbeli, zárt edzőcipő, szandál, gumipapucs;
csomagolás módja: 1 sporttáska + 1 napi hátizsák.

Mosatni sok helyen lehet, vastagabb pulóvert pedig ott érdemes vásárolni, mert egyrészt szép, a helyi szövés jellegzetes indián mintájú, olcsó (Bolíviában még olcsóbb - szinte ingyen van), és általában alpaka szőrből készítik, ami sokkal finomabb a gyapjúnál, lámánál.

Fotós felszerelés, amit csomagoltam:

 A gurulós hátizsák tartalma:
1 db Canon 1D Mark IV vázCanon 70-200 2,8 L IS USMCanon 300/2,8 L IS USM,  szűrők,  töltők, kártyaolvasó, memóriakártya, külső 500 Gb-os háttértár.


Az átalakított AW-Specialist típusú oldaltáska tartalma:
1 db Canon 1Ds Mark III váz
1 db Lumix TZ-20
objektívek:
Canon 24-105 L IS USM, Canon 100-400 L IS USM, Sigma 12-24 HSM,  Sigma 8mm Fish eye, Extender 2x, Extender 1,4x, Speedlite 580 EX II vaku, Pocket Wizard rádiós távkioldórendszer a vakuhoz. Természetesen állvány, gömb és panorámafej, derítőlap (szerettem volna pár indián portrét készíteni...), Royal-tech GPS logger.

Ezen kívül magamhoz vettem a notebookomat is, mert én már ott és akkor szeretem látni munkám termését, szeretem megnézni esténként, hogy sikerültek a képek. Ha nem vagyok elégedett, akkor ott sokszor van még lehetőség az ismétlésre, de ha csak itthon veszem észre, hogy valami fontos nem sikerült, akkor azt már nem tudom korrigálni. Ezen kívül ezt a blogot is ott helyben szerettem volna vezetni, de annyi programunk volt és az esti képválogatás is annyi időt emésztett fel, hogy erre már nem volt energiám, pedig szinte mindenütt volt gyors kiváló ingyenes internet és wifi. Az elmaradt blogot most itthonról pótolom. 

Budapesten a repülőtéren ki akartam tölteni a vámpapírt, amin felsorolom, hogy mit viszek ki az országból, nehogy visszafelé problémáim legyenek - igaz, nem az USA-ba utazunk, ahol köztudott a fotós turizmus, annyira olcsók ezek a digitális eszközök, hogy egy komolyabb darab vásárlása esetén nem csupán a repülőjegyünk árát spóroljuk meg, hanem még a szállásunkat is fedezi az árkülönbözet. Sajnos ez a nyomtatvány megszűnt. Ezután kénytelen voltam mindenféle igazoló papír nélkül magammal vinni ezt a felszerelést, nem kis izgalmat okozva magamnak, mi lesz visszafelé, mi lesz, ha belekötnek, mert a vámosok most is ugyanolyanok, mint 1989 előtt, kötözködőek és nem értünk, hanem ellenünk vannak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése