2011. augusztus 25., csütörtök


Lima - Peru fővárosa I. rész.


Lima a Csendes-óceán partján fekszik, időjárását a Humboldt-áramlat határozza meg, ezért márciustól októberig általában száraz, de felhős égre lehet számítani, novembertől februárig sokszor süt a nap, de az eső is gyakran elered. Mi augusztust választottuk, az európai nyárból mentünk a télbe a déli féltekére. Itt ilyenkor napközben 20-25°C a hőmérséklet, de éjszakára lehűl a levegő. Itt a fővárosban töltött időnk alkalmával mindvégig sűrű felhő borította az eget, a levegő pedig olyan "szottyadt" volt. Ennek ellenére ez a több, mint 8,5 millió lakost számláló város megragadott minket a forgatagával, a nyüzsgő emberekkel. Itt él Peru lakosságának 30%-a.


Megérkezésünk első napján már nem sokat csináltunk, megkerestük szállásunk és utána kulináris élvezeteknek hódoltunk. Az éttermek választéka megdöbbentően nagy. A nemzeti ételeken kívül szinte minden nemzet képviselteti magát. Választhattunk perui, olasz, spanyol, de más európai ételfélék közül. Az étlapon a sertés, marha és csirke mellett láma, alpaka húst is találunk, de  rendelhetünk kagylót, csigát, halat is, úgyhogy egyáltalán nem panaszkodhatunk. Az árak természetesen sokkal olcsóbbak az európainál. A legelegánsabb éttermekben 35-50 Sol (2500-3500,-Ft) között lehetett 3 fogásos vacsorát rendelni, a középkategóriás éttermek, pizzériák 12-15 Sol fizettség mellet szolgáltak fel ugyanennyi fogást. A főfogások előtt természetesen kínáltak helyi különlegességet, aperitifnek pisco sourt (6 cl Pisco, 3 cl Lime leve, 2 cl egyszerű szirup, 1 tojásfehérje felverve és ezt mind jéggel összeturmixolva). Az ételt pedig a hagyományos chichaval vagy kancsó limonádéval öblítettük le, amit ott nagyon finoman limeból készítenek. Természetesen sört is kérhetünk, és az itallapról nem hiányzik a Pilseni sem.

Másnap Lima központját néztük meg. Sajnos nem tudtuk, hogy a katedrális szombaton 12 órakor bezár, így annak megtekintését elhalasztottuk későbbre. 

Lima főtere.
Itt található a katedrális (a lépcsőjéről készült a kép) és az elnöki palota (jobbra)

Lima, Katedrélis
A katedrális építését 1538-ban fejezték be, de kicsinek bizonyult, ezért 1572-ben bővíteni kezdték, és 1625-ben szentelték fel. 1746-ban a földrengés következtében összedőlt, de hamarosan felújították. A főbejárattól jobbra található kápolnában lévő koporsóban helyezték el Francisco Pizarro hamvait.



Lima, elnöki palota

Az elnöki palota. Az eredeti épületet 1536-ban Lima spanyol alapítója Francesco Pizzaro építtette, de a mostani épület a Palacio de Gobierno1936-ban készült el.
Őrségváltás az elnöki palota udvarán
A palotagárda őrségváltása bonyolult ceremónia, ami katonai zenekar kíséretében történik sajnos a kovácsoltvas kerítés mögött, ahová a rendőrök nem engedik a pór népet, mert megnézni csupán az úttest túloldaláról lehet.  Úgy gondolja az idelátogató, hogy ezt a ceremóniát csupán saját kedvtelésükre csinálják, mert az úttest átellenes oldaláról, a tömegből, a sűrű kerítésen keresztül nem lehet sokat látni, fotózni pedig szinte lehetetlen. Én azért megkíséreltem egy olyan pillanatot elkapni, amikor az őrség tagjai pont a kerítés elemei között tartózkodtak. Menetelésük közben ez nem volt kis feladat. 

Késő délután játszották a dél-amerikai döntő focimérkőzést, amit a peruiak nagy kivetítőkön követtek az utcákon is. Ez volt a 3-4. helyér folyó mérkőzés. A peruiak győzelme olyan üdvrivalgást váltott ki az emberekből, hogy alig lehetett menekülni az utcára vonuló tömeg elől. Ezt itt Magyarországon elképzelni sem tudjuk. Mindenki kocsiba ült, zászlót lengetett és énekelt.

A focimérkőzés után mindenki az utcára vonult és ünnepelt
Esti programként a világhírű szökőkutakból álló parkot szerettem volna megnézni, amit később sikerült is, de a szállodánk portása tévútra vitt, és azt hittem megértette hova szeretnék eljutni, de tévedtem, mert a megadott út végén csupán egy incifinci szökőkutat találtam. Azért nem nyugodtam bele, és később megkerestem az igazi parkot, amit már itthon is kinéztem magamnak. Nem csalódtam, 2007-ben a Guinness rekordok könyvébe is bekerült...

 A szökőkút alagútként működik, mindenki átmehet alatta, nem lesz vizes.














A szökőkút vízfelületére esténként 3D-s animációkat vetítenek


A park térképe, rajta a 13 szökőkút elhelyezkedése


... és egy 5 perces kis ízelítő a műsorból, amit esténként 3-szor ismételnek meg és kb. 35 perc hosszú.

Magic Water Circuit - szökőkútrendszer Limában

"Magic Water Circuit" park 2007. júliusában nyitotta meg kapuit. A 13 önálló szökőkútrendszert bemutató park  a nemzeti kulturális örökség részét képezi. A park 2007-ben bekerült a Guinness rekordok közé a "Föld legnagyobb szökőkútrendszere egy nyilvános parkban" megnevezéssel. A park építése 15 millió USD-ba került 2007-ben, fenntartását a belépőjegyek árából fedezik, ami 2011-ben 4 Sol/fő (kb. 280 Ft), de ez korlátlan bent maradást biztosít, azaz az esti műsort akár háromszor is meg lehet nézni.

A szökőkútrendszer a Google térképen:


Park of the Reserve nagyobb térképen való megjelenítése







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése