2011. július 13., szerda

Tés, a szélmalmok vidéke


 Tés község a Bakony legmagasabban fekvő települése, Várpalotától északnyugatra, a tenger szintje felett 465 méter magason lévő Tési-fennsíkra települt. Területe már az ősidőkben és a római korban is lakott volt. A községet először egy 1086-ból származó oklevél említi Teez néven.  A XV. században palotai várbirtok volt, a török hódoltság alatt, az 1590-es években azonban elnéptelenedett. A XVIII. században újraépült, lakosai a székesfehérvári prépostság örökös jobbágyai voltak. Az 1790-es években német telepesek is érkeztek ide.

Helt-malom Tés községben


A község a szélmalmairól híres. A holland típusú Helt- és az Ozi-féle szélmalmok a Táncsics utca 17. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak. A népi, ipartörténeti műemlékek a Tésre érkező turisták első számú látnivalói.

A szélmalmokat jelző utcatábla
A portál, amelynek a kertvégén találhatók a malmok


Valaha négy ilyen szélmalom működött a faluban. A Rotter és Vaszlav malmoknak már a nyoma sem található. A Táncsics utcai kertekben álló malmok közül a Helt-malmot 1840-ben építette Pircher János malomács.  A malom kör alaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épület, forgatható, zsindelyes, kúpos tetővel.  Hatvitorlás szélkerék hajtja. 

Ozi-malom Tés községban


A malomban két pár kő van, ami napi négy mázsa gabonát  tudott megőrölni. Ozi János asztalos által 1924-ben épített szélmalom Helt József malmától 200 m-re épült. 

Helt-malom

A malmok szerkezete azonos, az eltérés az, hogy az Ozi-malomban csak 1 pár kő van. A malmok országosan védett műemlékek, egész évben látogathatók. A malmok különlegessége a ma is működőképes belső szerkezet. 



A Helt-malom belső szerkezete. Látszik, hogy két malomkő dolgozott egyszerre.

A Helt- és az Ozi-malom kúp alakú zsindely tetőzete körsínen fogatható, így a hat vitorlát szélirányba lehetett állítani. A Helt-malom naponta négy mázsa gabonát is megőrölt, az Ozi-malom ennek csupán a felét. A malmok nyolcas vámra dolgoztak: 100 kiló őrleményből 8 kiló illette a molnárt.

A malmok mellett kovácsműhely is működött, amit ma is régi fényében láthatunk. A falon ott díszeleg a mesterlevél, a műhelyben a régi szerszámok ugyanott vannak, mint anno, amikor még dolgozott benne a kovács...

A kovácsműhely most is úgy fogadja látogatóit, mintha munka folyna benne...

A falon ott díszeleg a mesterlevél




1 megjegyzés:

  1. Kedves Attila!

    A párom egy a szélmalmokról szóló tanulmányban szeretné használni néhány a Tési szélmalomról készült képét. Ehhez kérném tisztelettel hozzájárulását és segítségét. Milyen lehetőséget lát rá.


    Tisztelettel a párom nevében is.


    Kókai Kata

    VálaszTörlés