2011. június 29., szerda

Balaton-felvidék kevésbé ismert kincsei 5.

Zalaszántó: itt található Európa legnagyobb sztúpája


Európa legnagyobb sztupája, a Béke Sztúpa a Balaton-felvidéki Zalaszántón épült fel, a falu fölé magasodó, 316 méter magas Világosvár hegyen. A sztúpa 30 m magas és 24 méter széles. Az idevezető utat nem volt könnyű megtalálni, mert Zalaszántón nincs kitáblázva, merre menjen az idelátogató. A Balatonfelől érkezők csupán a falu átellenes oldalán a focipálya mellett található villanyoszlopon találkozhatnak egy kis felirattal és nyíllal, ami útbaigazít, merre kell menni. Megérdemelne egy-két útbaigazító táblát ez a nevezetesség. Az út kb. 2 km hosszan megy az erdőben.



Részben aszfaltozott, de rossz állapotban van, tele kátyúval, úgyhogy ide terepjáró ajánlott.

Európa legnagyobb sztúpája a Béke Sztúpa
Aki le szeretné fényképezni a sztúpát, annak a délelőtt 10 órát javaslom, mert akkor süt a feljárathoz a nap. Korábban a fák vetnek árnyékot az épületre, délután pedig ellenfényben fotózhatunk.

A sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe.

A sztúpa falán található emléktábla
A sztúpa emléktáblájának szövege:

Őszentsége, a 14. dalai láma, Tenzin Gyatsa, 1993. június 17-én ünnepi keretek között nagy örömmel személyesen avatta fel ezt a sztúpát. A magyarországi Buddhista Béke Sztúpa Alapítvány elnökének, Bop Jon koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez az emlékmű. Jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek.
1990-ben Huszti Zoltán Ferenc polgármester Bop Jonnak a béke "világítótornyának" felépítésére alkalmas helyül a Világosvár hegyet javasolta.
Magyar építészek és egy magyar építővállalat vállalták a munkát. Osztrák köz- és magántámogatások segítségével 1992. márciustól szeptember végéig elkészülhetett az emlékmű.
Az építés összesen kb. 40 millió forintba került. Ezt az összeget a Dél-Kóreából érkező nagyvonalú, köszönetet érdemlő pénzügyi támogatás, valamint sok európai adakozás révén lehetett előteremteni.
Sugározzon ez a Béke-sztúpa innét az Emberi Joogk Parkjából, mindent áthidaló békeszerető gondolkodást az egész világba!















Sajons 1993. óta a sztúpát már kétszer is fel kellett újítani, egyszer olyan mértékű volt a felújítás, hogy újra is kellett szentelni. Ottjártamkor pedig ismét nagy repedéseket láttam, az imadobok sem voltak a helyükön. Egy helyi szerzetestől megtudtam, hogy az imadobok is azért hiányoznak, mert ismét rendbe kell hozni az épületet. Kicsit elgondolkodtató, hogy amikor Kathmanduban jártam, láttam, hogy az ottani sztúpák több száz évesek, kiváló állapotban vannak, és nem kell ilyen sűrűn újítgatni....

A sztúpa közelében rengeteg imazászlót látni. Minden egyes szín egy erénynek felel meg. Ahogy a szél meglengeti ezeket az imazászlókat, úgy a rajta lévő imát és áldást szerteviszi a világba.

A sztúpa körül imazászlók sokaságát lengeti a szél


Buddhista imazászló. Minden zászlón más szöveg található.

Megszentelt terület
Európában ez az egyetlen sztúpa, ahol eredeti Buddha ereklyék találhatóak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése