2011. június 15., szerda

Balaton-felvidék kevésbé ismert kincsei 2. Hajmáskér - katonaváros



Tudtad, hogy az összedőlés határán áll Közép-Európa legnagyobb és egyik legszebb katonavárosa a Veszprém megyei Hajmáskér?  


A palotakomplexum idén, 2011-ben lesz 100 éves.


Hajmáskér katonai palotakomplexum

A Balaton felé tartva Székesfehérvártól 34 km-re, Várpalotát elhagyva, Öskü után érünk Hajmáskérre. Most itt egy romos elhagyatott várossal találkozhatunk. Néhány panel háznak van csupán lakója. Ezek a lakások a szovjet hadsereg öröksége részeként maradt ránk, akkor ezek voltak a tiszti lakások. A romos parancsnoki épület kastélyra emlékeztet, de olyan elhanyagolt állapotban van, hogy 5 m-es körzetben tilos megközelíteni a vakolat- és födémomlás miatt. Az épület siralmasan néz ki, pedig távolról nézve pompázatos kastélynak gondolná a látogató.

Hajmáskér katonapalota.
A fákat a szovjet hadsereg 8 m magasan egységesen levágta, tönkretette ezzel a szép parkot

Uralkodói javaslatra Bécs 1901-ben 1 millió 800 ezer koronáért vette meg a Veszprém megyei Hajmáskér melletti 5065 hektárnyi területet, hogy itt építsék fel a dunai birodalom, illetve Közép-Európa (a Német Császárságot is ide értve) legnagyobb lőterét, laktanyáját és központi tüzérkiképző bázisát. A korabeli sajtó által csak „katonavárosnak” nevezett laktanyakomplexum 50 holdnyi területet szakított ki a 8800 katasztrális holdnyi „lövőtérből”, amelynek megtervezésére a sokat foglalkoztatott Kondor Márton és Feledi József építészpárost kérték fel. A mérnökök a közigazgatásilag és infrastrukturálisan is teljesen független új városukat nemcsak egy 10 holdas parkkal, hanem egy mesterségesen kialakított fahidakkal áthidalt tórendszerrel is elkülönítették Hajmáskér utcaszerkezetétől. (A falusiak a csendőrségtől kapott igazolvánnyal léphettek csak be a katonai objektum területére.) A 12 kivilágított utca által felosztott 60 önálló épületből álló katonai objektumot az Andrássy-sétány (ma Tábori utca) kiöblösödésének közepéről lehetett megközelíteni.

A katonai palotakomplexum parancsnoki tornya

A műemléki szépségű katonaváros amortizációja a szovjet megszállás ideje alatt kezdődött el. A parancsnoksági épület elé 10 darab ötemeletes panelból álló tiszti lakótelepet építettek A Szovjet Hadsereg katonái a laktanya templomából egy második mozit, a lovardából színháztermet, a Monarchia idejében épült tiszti lakásoknak épült házak egyikéből pedig iskolát csináltak. Az alakulat 1990. március 12-től november 15-ig tartó kivonása során szinte minden mozdítható dolgot magukkal vittek, még azt is, amik le voltak betonozva. Az óriási ingatlan ezután a Kincstári Vagyonkezelő Szervezethez, majd az ÁPV Rt.-hez került. Kiderült, hogy a többhektáros terület mindössze egy helyrajzi számon szerepel, a térképeken pedig hol fehér foltként, hol pulykatelepként, hol pedig libafarmként van nyilvántartva. A komplexum hasznosításával kapcsolatban ötletek, tervek akadtak, de megoldás egy esetben sem született.


A bejáratot benőtte a gaz
Az ablakok be vannak törve


Egyszer majd biztos megkapja valaki 1Ft-ért és átépíti szállodává...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése