2011. szeptember 7., szerda

Lima - Peru fővárosa II. rész.

Limában járva mindenképpen látnunk kell a Nemzeti Régészeti és Antropológiai Múzeumot (Museo Nacional de Arqueología, Antropología e Historia del Perú) és a Katedrálist, ahol az érseki múzeum gazdag gyűjteményét is megnézhetjük.

Museo Nacional de Arqueología, Antropología e Historia del Perú


A múzeum jelentősége abban rejlik, hogy ez Peru legrégebbi állami múzeuma, amely 1822. április 2-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A kiállított tárgyakat időrendi sorrendben rendezték el a preinka, inka, a gyarmati és a köztársaság idejéből. Itt a kiállítótermekben és a raktárakban található a legnagyobb gyűjtemény, amely Peru történelmét bemutatja.

Az inka temetkezés bemutatása, ahol a halottakat a föld üregében
felhúzott lábakkal temetik el



Aranyból készült inka díszruha


Aranyból készült inka ünnepi viselet


A múzeumban a fém tárgyakon kívül kerámia, textil és kő is található. 



A kiállításon a cuzcoi iskola festőművészeinek kiváló képeit is láthatjuk

A belváros magja a közelmúltban felújított Plaza Mayor, amely sokáig a perui főterek hagyományos nevét, a Plaza de Armas, azaz a fegyverek tere nevet viselte. A tér délkeleti oldalán emelkedik a limai székesegyház, a Katedrális, mellette az Érseki Palota, az északkeleti oldalon a Kormányzói Palota, északnyugaton pedig a Városháza. A tér közepét díszítő szökőkút Pedro de Noguera 1650-ben készült alkotása. A Katedrális régebben élénk sárga ruhát viselt, de, mint nálunk is divat (lásd. Keleti pu., Széchenyi fürdő, stb.), a felújítás után halványabb színezést kapott. 1925-ben a Katedrális mellé felépült az Érseki Palota, amelyet cédrusfenyőből készült, zárt balkonok tesznek különlegessé. A Katedrális h-szo. de. 7-10, du. 16.30-20 és vasárnap de. 7-12 óráig látogatható. A múzeumi belépő ára 5 Sol.

A Katedrális, itt található mellette balra az Érseki Palota


A Katedrális belülről, szemben a főoltárral


A bejárattól jobbra található Pizzaro síremléke A síremlék feletti freskó Pizzarot ábrázolja

             Egy magyar vonatkozású érem                  Püspöki pásztorbot a katedrálisban

Fotózás szempontjából a Katedrálisba és a múzeumba egy nagy fényerejű közepes zoom objektívet érdemes vinni, pl. Canon 24-70 L/2.8-as típusút. Vakuval nem érdemes, de nem is lehet ezeken a helyeken fényképezni, úgyhogy a magas ISO tartományban (800, 1600, de még a 3200 is szóba jöhet) készült fényképeken utólag szükséges zajt szűrni. Ne feledkezzünk el a polárszűrőről sem, mert a vitrinben tárolt kiállítási tárgyakat csak ennek használatával lehet úgy lefényképezni, hogy az üveg tükröződősét és megcsillanásait ne rögzítsük.

Lima teljes fotóalbumát itt nézheted meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése